close
Gær

Den lille organisme
der ændrede verden

Fra at brygge øl i det gamle Rom til at fremstille biobrændstoffer i højteknologiske laboratorier — gær har formet livet for mennesket i tusinder af år. Udforsk dens rejse gennem historien og se, hvordan denne lille organisme [orig. svamp] stadig danner grobund for nyskabelse den dag i dag!

Gærens historie
8,000–7,000 BCE

Gær stammer fra Kina

Heading

Nylige genomiske undersøgelser viser Saccharomyces cerevisiae (gæren, der bruges i brød og øl i dag) stammer fra Kina og spredte sig vestpå via den tidlige Silkevej. De bryggede en mjødlignende drink lavet af ris, honning og frugt.

Image:
Photo by YE JUNHAO, Unsplash
6,000 BCE

Øl- og vinbrygning i Sumer, Babylonien og Georgien

Heading

Fermenteringspraksis ved hjælp af gær blev observeret i det gamle Sumer og Babylonien til øl og vin samt tidlig vinfremstilling i nutidens Georgien.

Image:
AI generated
1,300-1,500 BCE

Brødbagning i det gamle Egypten

Heading

Egypterne udviklede syret brød ved hjælp af vild gær, sammenfaldende med ølbrygning.

Image:
Ancient Egypt Terracotta Figurine Kneading Bread. By Gary Lee Todd, Ph.D., Creative Commons
500–300 BCE

Brødbagning i det gamle Kina

Heading

Arkæologiske fund afslører produktion af surdejsbrød ved hjælp af gær i Kina, specifikt på Subeixi kirkegård.

Image:
Eastern Han mural of husband and wife's banquet, discovered in Zhucun, Luoyang. Public Domain.
168 BCE

Romerske bagere

Heading

Plinius den ældre registrerer, at professionelle bagere, der brugte gærbaserede teknikker, opstod i Rom omkring dette tidspunkt.

Image:
Wikipedia
1680 CE

Opdagelse af gær under mikroskop

Heading

Anton van Leeuwenhoek beskriver gærens mikroskopiske udseende og markerer den første visuelle identifikation. Denne type mikroskop blev opfundet og brugt af Leeuwenhoek (1632-1723).

Image:
Wellcome Images, Creative Commons Attribution 4.0
1859 CE

Udtrykket „gær“ defineret

Heading

J.H. van den Broek definerer gær som vegetative celler i gæring og adskiller den fra andre former. Ordet „gær“, som vi kender det i dag, var ikke forbundet med gæring før 1859, da J.H. van den Broek, der arbejdede i Utrecht, Holland, identificerede vegetative celler, der eksisterede og replikerede i gæringsformer, som han kaldte „Gist“, hvilket lyder som gær.

Image:
Giphy
1780s–1790s

Frisk kommerciel gær til bagning blev udviklet

Heading

Produktionen af komprimeret gær begynder i England, Tyskland og Holland, hvilket strømliner kommerciel brødbagning.

Image:
Maria Tran @ Giphy / mariatran.dk
1857 CE

Pasteurs fermenteringsopdagelse

Heading

Louis Pasteur bekræfter gær som en levende organisme, der er afgørende for gæring, hvilket revolutionerer mikrobiologi. Da Pasteur beskrevet/opdagede gæringsprocessen, etablerede han gærens nøglerolle som mikroorganismen ansvarlig for alkoholisk gæring. Han afslørede disse mysterier ved at bevise, at gærcellen kan leve med eller uden ilt.

Image:
The original Pasteur Patent application. Archives.gov
1891 CE

Første sterile gærproduktionspatent

Heading

Alfred Jörgensen & Axel Bergh indgav det første gærproduktionspatent med vægt på sterilitet og modernisering af gærfremstilling. Det første kendte patent, der fulgte Pasteurs insistering på steriliteten af både medier og udstyr, var i 1891 af Jörgensen og Bergh i Sverige. Sterilitet hjælper med at sikre, at der ikke er andre mikrober (gær eller bakterier) til stede, der kan forurene gæringen.

Image:
Alfred Jørgensen. Source unknown.
1996 CE

Første eukaryote genom sekventeret

Heading

Gær bliver den første eukaryot med sit genom fuldt sekventeret, hvilket viser genetiske ligheder med mennesker. I maj 1996 blev den første komplette genomsekvens af en eukaryot, gæren Saccharomyces cerevisiae, blev opnået. På det tidspunkt var det det største genom, der blev sekventeret til dato. Den indeholder lidt over 12 millioner basepar pakket i 16 kromosomer. Gær har cirka 6.000 gener i alt, og cirka en tredjedel af disse gener er relateret til menneskelige gener.

Image:
2019 CE–Present

For nylig: Genoplivning af gammel gær

Heading

Gær kan overleve i tusinder af år og bidrager til forståelsen af gamle mad- og drikkevaner. Forskere har genoplivet gær fra 5000 år gamle lerkar og ekstraheret den fra mikroskopiske porer i gammelt keramik. Slå sammen arkæologer, mikrobiologer og en håndværksbrygger, og de fik en moderne krydret og frugtagtig øløl. Gamle kulinariske praksisser i moderne tid. Skål!

Image:
master1305, iStockphoto.com
Picture of Stegano Donati

Gasser, syrer og alkohol. Det her er fermentering.

Fermentering er naturens måde at omdanne noget til noget andet. Det er en biologisk proces, hvor gær og andre mikrober nedbryder sukker og omdanner dem til gasser, syrer og/eller alkohol. Det er denne proces, der får brøddejen til at hæve, forvandler druesaft til vin og konserverer mad som kimchi og ost. Men gæring handler ikke kun om mad - det er en kemisk reaktion [orig. supermagt], som livet på Jorden har brugt i milliarder af år.

Fermentering i bioteknologi
Stefano Donati
Researcher, Co-PI

Dejen

I dejen forbruger gær kulhydrater (sukkerarter) og frigiver CO₂-bobler, der bliver fanget og gør brødet luftigt.

Det er en simpel kemi, der forvandler menneskeheden

C6H12O6 (glukose) + 2 ADP + 2 Pi → 2 C2H5OH (ethanol) +2CO2 + 2 ATM

En simpel reaktion, der er grundlaget for alkoholholdige drikkevarer, brøddej, velsmagende mad, ethanolbrændstof, plantebaseret plast og meget mere.

Vil du vide, hvordan det virkelig sker?
Ja... det er gær
Ja... det er gær
Ordet „gær“ kommer fra det gamle engelske „gist“ eller „gest“, som i sig selv kommer fra det proto-germanske ord „jestaz“, der betyder „skum“ eller „at boble.“ Gær og andre svampe er hverken dyr eller planter; de er et helt rige for sig selv kaldet Mycota.
Rejs dig op!
Rejs dig op!

Under gæring producerer gær bobler af gas (CO2) - især i brøddej eller brygevæsker - får tingene til at hæve eller skumme. Det producerer også alkohol (ethanol), som har været en del af mange kulturer siden civilisationens begyndelse.

Fermentering er intet andet end anaerob respiration, hvilket betyder, at celler nedbryder sukker for at producere energi uden at bruge ilt.
Jeg trækker vejret; du ændrer verden!
Jeg trækker vejret; du ændrer verden!

Det hævende brød

Surdejsbrød holder sig frisk længere takket være små hjælpere - bakterier og gær! Mælkesyrebakterier som Lactobacillus gør det syrligt og hårdt for skimmelsvamp at vokse, mens gær tilføjer smag og konserveringskraft. Disse mikrober går sammen for at holde dit brød velsmagende og sikkert, naturligt.

Mælkesyrebakterier (LAB) som Lactobacillus sanfranciscensis pumper syrer og antimikrobielle ting ud, der stopper skimmelsvamp og dårlige bakterier i deres spor. Det er som et naturligt skjold, der holder din surdej frisk i dagevis - perfekt til travlt liv!

Med tiden vil starteren ændre sig afhængigt af hvor ofte du fodrer den, hvad du fodrer den, temperaturen du holder den i og dens pH. Over tid vil output produceret af startermikrobielle samfund få nogle af de originale mikrober til at dø eller falme helt ud, så andre mikrober kan trives eller kolonisere starteren.
Tror du, du kender mig nu?
Tror du, du kender mig nu?
Hvor mikrober vokser vildt
Hvor mikrober vokser vildt
Blandingen af naturligt forekommende mikrober og gær i startdejen kan være ekstremt varieret; det hele afhænger af, hvor din starter kommer fra, og det miljø, den vokser i. Der er ingen to identiske startdej! Derfor kan surdejsbrød smage så anderledes.
Syret! Det holder det friskt
Syret! Det holder det friskt
Den sure smag er ikke bare cool - det er videnskab! Syrer fra gæring sænker brødets pH, hvilket gør det til en no-go-zone for ødelæggelse. Det betyder mindre spild og flere studiesnacks sent om aftenen uden brug af køleskab.
Helt uden kemikalier
Helt uden kemikalier

Yeasts and bacteria in sourdough are BFFs. Yeasts like Candida milleri team up with LAB to create alcohol and acids that lock out mold. It’s a party in your loaf that keeps it fresh longer – no chemicals needed!

"I propose a toast"

Vidste du, at små mikrober som gær ligger bag nogle af menneskehedens yndlingsdrikke? I vinfremstilling spiller gær en hovedrolle ved at fermentere druesukker til alkohol og kuldioxid og omdanne simpel juice til vin. Denne proces, studeret i mikrobiologi, skaber ikke kun lækre smag, men forbinder også videnskab med hverdagen. At udforske gærens kraft kan inspirere dig til en karriere, hvor mikrober løser store problemer!

Bakterier gør vin sødere

Fermentering med gær producerer alkoholen, men det er malolaktisk decarboxylering af bakterier (tabet af CO2 fra et molekyle), der fjerner surheden af vine. Ved at omdanne æblesyre (naturligt forekommende i druer) til mælkesyre gør bakterier vine blødere og rundere, mest i mundfølelsen. Samarbejde giver altid bedre resultater!

Gær laver ikke bare alkohol - det skaber vinens unikke smag. Forskellige gærstammer producerer aromaer som frugt eller krydderi, hvilket giver hver vin sin personlighed. Mikrobiologer studerer disse træk for at perfektionere slurken!
Smagskabere
Smagskabere
Gærens gamle rolle
Gærens gamle rolle
Gær har hjulpet mennesker med at fremstille vin i over 7.000 år! Arkæologer fandt tegn på vinfremstilling i det gamle Georgien, hvor vilde gær naturligt gærede druer, der viser, hvordan mikrober længe har været vores partnere.
Toast-traditionen
Toast-traditionen
På engelske siger man ofte „I propose a toast“. Ved du hvorfor? Det startede i det gamle Rom, hvor et stykke ristet brød blev droppet i vin for at forbedre smagen - takket være gærens gæring. I dag er det en skål for gode tider!

Mere end bare lunt brød:

Gær i stor skala

Gær er en drivkraft [orig. et kraftcenter] i laboratorier og fabrikker. Forskere har lært at konstruere gær i industriel skala og finjustere dens genetiske kode for at producere værdifulde forbindelser, der går langt ud over brød og øl.

Lab Flask Experiment Streamline Icon: https://streamlinehq.com
Se hvad der foregår i laboratoriet!
Hvad så? Er i vågne?
Hvad så? Er i vågne?

Det første trin er at tø prøven op og lægge den på en plade for at se, om gæren har overlevet og stadig kan vokse og formere sig. I petriskåle, glasrør og derefter kolber dyrkes og udvides en lille mængde konstrueret gær under ideelle betingelser for temperatur, pH værdi, ilt og næringsstoffer.

Et par startceller formerer sig til milliarder, nok til at se, om de kan fungere som effektive cellefabrikker for det ønskede produkt. Disse sunde, produktive gærceller er grundlaget for alt, hvad der senere kan ses i laboratoriet.

Gær elsker varme
Gær elsker varme
Optimal gærvækst sker normalt omkring 30° C. Derfor er inkubatorer nøglen til at hjælpe dem med at formere sig hurtigt i tidlige stadier. De kræver også en afmålt mængde ilt, pH, fugtighed og næringsstoffer. Alt skal være perfekt for at de kan vokse.
Kend din gær
Kend din gær
Hvert bioteknologisk produkt starter med en nøje udvalgt gærstamme konstrueret til en bestemt opgave - som at producere insulin, farvestof, mælkeprotein eller bioethanol. Denne konstruerede celle kaldes en cellefabrik. Den vil kræve helt specifikke vækstbetingelser som  forskeren arbejder med i mindste detalje.
Step 1

Fra et par sovende celler til milliarder

Shaker incubator
Hver bioteknologisk proces begynder i det små - bogstaveligt talt. Når en ny cellefabrik ankommer til et pilotanlæg for at validere, om processen kan udføres på industrielle niveauer, kommer den i form af et par mikroliter frossen gær. Denne lille prøve har potentialet til at ændre verden ved at producere næsten alt, hvad vi kan forestille os; det er helt op til forskerne, der konstruerer det.
Step 2

Fermentering - omdannelse af sukker til løsninger

Fermenter
Under gæring producerer cellefabrikker (konstrueret gær) værdifulde forbindelser som proteiner, enzymer eller alkoholer. I tanke i rustfrit stål kaldet fermentorer fodres gærceller med sukkerrige næringsstoffer og får lov til at vokse og arbejde. Denne flertrinsproces går fra gæring i en lille bordmodel fermentor til semi-industriel skala. Dette kaldes opskalering, en proces, der er nødvendig for at afgøre, om det, der fungerer i laboratoriet, også ville fungere til masseproduktion.
Brugerskabte opskrifter
Brugerskabte opskrifter
Hver gæring bruger et skræddersyet „foder“ af sukker og næringsstoffer. Selv små ændringer i opskriften kan påvirke udbyttet og renheden af det endelige produkt. Nogle gange udføres gæringsprocessen flere gange, indtil de rigtige forhold er fundet. I visse tilfælde skal ingeniørerne, der styrer denne proces, tilpasse maskinerne selv for at få gæringen til at fungere i stor skala.
Et skridt ad gangen
Et skridt ad gangen
Opskalering er en lang og tidskrævende proces, der kan gå galt i mange faser. Fermenteringsspecialister vil først sikre sig, at cellefabrikken er i stand til at producere det, den blev konstrueret til i en lille fermentor. Hvis dette virker, begynder de at prøve dem i en større fermentor, der efterligner de industrielle indstillinger.
Større end det ser ud
Større end det ser ud

Industrial fermenters can hold thousands of liters – enough to fill a small swimming pool with yeast culture bubbling away.

Step 3

Høst - Få gode ting ud

Harvest-Centrifuge
Efter gæring er blandingen fuld af gærceller og væske. For at adskille dem spindes kulturen i en centrifuge - som en kæmpe salatspinner på steroider. De tætte gærceller sætter sig i bunden, og væsken (kaldet supernatant) der indeholder det mest værdifulde produkt, som gæren har udskilt, opsamles i toppen.
Gå cirkulært!
Gå cirkulært!

Nogle biprodukter, der før blev betragtet som affald, bruges nu som mad til nye cellefabrikker eller som råmateriale til at skabe nye produkter. Der tænkes i at skabe en cirkulær økonomi, hvor intet går til spilde, og alt kan genbruges til noget andet. Ægte cirkularitet er dog ikke opnået, da meget CO2 produceres, hvilket ikke bliver genanvedt endnu. Måske kan du være den første til at finde en metode til dette?

Tid til at rense
Tid til at rense

Denne klare væske kan indeholde næringsstoffer (brugte medier og produkter produceret af gær, der ikke er af interesse (biprodukter) såvel som det produkt, du vil fremstille. Det næste trin er at isolere produktet fra alle de andre ting i supernatanten.

Dette kaldes oprensning. Det er normalt en flertrinsproces, der kræver forskellige typer maskiner og procedurer, såsom mikrofiltrering, ultrafiltrering og kromatografi, hvor du adskiller ting efter deres vægt, størrelse og kemiske sammensætning.

Gær kan genbruges!
Gær kan genbruges!
I nogle opsætninger opsamles gæren og genbruges i nye gæringsbatcher - hvilket sparer tid, ressourcer og omkostninger. Nogle gange bruges gæren også som et produkt til forskellige typer gærekstrakt efter at være blevet brugt til produktion.
Step 4

Færdigt: 1 mg rent produkt!

Kromatograf
Vi er der næsten! Nu skal vi bare isolere produktet, så der ikke er nogen forurenende stoffer tilbage og karakterisere det for at sikre, at det endelige produkt er rent, stabilt og sikkert til brug i mad, medicin eller materialer.

Den endelige analyse

Når produktet er renset, rengøres det for eventuelle urenheder, det måtte have gennem filtrering og udskiftning af opløsninger (bufferudveksling). Det analyseres derefter for renhed. Renhedsniveauet afhænger af dets endelige anvendelse, for eksempel: Pharma kræver høj renhed, ligesom mad ikke må være giftigt, og husholdningsprodukter kræver, at funktionaliteten ikke påvirkes af urenhederne. Du skal også foretage forskellige kemiske analyser for at fastslå, at produktet opfylder de nødvendige krav (aktivitet, opløselighed, toksicitet, reaktivitet, stabilitet osv.). Når den er klaret, er den klar til forsendelse, der skal testes i den virkelige verden!
Tid til at blive frosset!
Tid til at blive frosset!
Produktet frysetørres derefter til et pulver (medmindre det kræves som væske) for nem opbevaring og transport. Tørring bevarer også produktet uden at beskadige det, hvilket betyder, at det kan rejse jorden rundt og holde i flere måneder på et lager!
Mere end bagning
Mere end bagning
Moderne gærprodukter bruges i emballage, stoffer, rengøringsmidler, landbrug og endda rumteknologi. Det giver mulighed for en teknologi der skaber en bæredygtig fremtid, hvor vi tager os af miljøet: En cirkulær økonomi. What's not to like!
Anvendelse af gær til bæredygtige løsninger
Emil Damgaard Jensen
Forsker, Gruppeleder

En lille allieret til en bæredygtig fremtid

Gær er ikke kun til at bage brød eller brygge øl med - det er et stærkt værktøj til at opbygge en bedre verden. På samme måde, som gær kan producere ethanol/alkohol, er forskere nu i stand til at bruge gær til at producere andre ting såsom medicin og bæredygtige materialer. Konstrueret gær kan også hjælpe med at rydde op i forurening og hjælpe os med at løse store problemer på smarte, naturlige måder.

Med videnskab og nysgerrighed kan vi fortsætte med at skabe en mere levedygtig verden ved hjælp af gærens potentiale.

Fik du alt med?

Den store gær quiz
You’re a master Xplorer!!
Getting there, but you may want to Xplore a bit more
It looks like you missed a few things, but you can always Xplore again!
Award Trophy Star 1 Streamline Icon: https://streamlinehq.com award-trophy-star-1

0 point

0 Svar

You got

0%

Try agAin