Den lille organisme
der ændrede verden
Fra at brygge øl i det gamle Rom til at fremstille biobrændstoffer i højteknologiske laboratorier — gær har formet livet for mennesket i tusinder af år. Udforsk dens rejse gennem historien og se, hvordan denne lille organisme [orig. svamp] stadig danner grobund for nyskabelse den dag i dag!
Gasser, syrer og alkohol. Det her er fermentering.
Fermentering er naturens måde at omdanne noget til noget andet. Det er en biologisk proces, hvor gær og andre mikrober nedbryder sukker og omdanner dem til gasser, syrer og/eller alkohol. Det er denne proces, der får brøddejen til at hæve, forvandler druesaft til vin og konserverer mad som kimchi og ost. Men gæring handler ikke kun om mad - det er en kemisk reaktion [orig. supermagt], som livet på Jorden har brugt i milliarder af år.
Under gæring producerer gær bobler af gas (CO2) - især i brøddej eller brygevæsker - får tingene til at hæve eller skumme. Det producerer også alkohol (ethanol), som har været en del af mange kulturer siden civilisationens begyndelse.
Yeasts and bacteria in sourdough are BFFs. Yeasts like Candida milleri team up with LAB to create alcohol and acids that lock out mold. It’s a party in your loaf that keeps it fresh longer – no chemicals needed!


Det første trin er at tø prøven op og lægge den på en plade for at se, om gæren har overlevet og stadig kan vokse og formere sig. I petriskåle, glasrør og derefter kolber dyrkes og udvides en lille mængde konstrueret gær under ideelle betingelser for temperatur, pH værdi, ilt og næringsstoffer.
Et par startceller formerer sig til milliarder, nok til at se, om de kan fungere som effektive cellefabrikker for det ønskede produkt. Disse sunde, produktive gærceller er grundlaget for alt, hvad der senere kan ses i laboratoriet.
Fra et par sovende celler til milliarder
Fermentering - omdannelse af sukker til løsninger


Industrial fermenters can hold thousands of liters – enough to fill a small swimming pool with yeast culture bubbling away.
Høst - Få gode ting ud
Nogle biprodukter, der før blev betragtet som affald, bruges nu som mad til nye cellefabrikker eller som råmateriale til at skabe nye produkter. Der tænkes i at skabe en cirkulær økonomi, hvor intet går til spilde, og alt kan genbruges til noget andet. Ægte cirkularitet er dog ikke opnået, da meget CO2 produceres, hvilket ikke bliver genanvedt endnu. Måske kan du være den første til at finde en metode til dette?
Denne klare væske kan indeholde næringsstoffer (brugte medier og produkter produceret af gær, der ikke er af interesse (biprodukter) såvel som det produkt, du vil fremstille. Det næste trin er at isolere produktet fra alle de andre ting i supernatanten.
Dette kaldes oprensning. Det er normalt en flertrinsproces, der kræver forskellige typer maskiner og procedurer, såsom mikrofiltrering, ultrafiltrering og kromatografi, hvor du adskiller ting efter deres vægt, størrelse og kemiske sammensætning.
Færdigt: 1 mg rent produkt!
Den endelige analyse
Når produktet er renset, rengøres det for eventuelle urenheder, det måtte have gennem filtrering og udskiftning af opløsninger (bufferudveksling). Det analyseres derefter for renhed. Renhedsniveauet afhænger af dets endelige anvendelse, for eksempel: Pharma kræver høj renhed, ligesom mad ikke må være giftigt, og husholdningsprodukter kræver, at funktionaliteten ikke påvirkes af urenhederne. Du skal også foretage forskellige kemiske analyser for at fastslå, at produktet opfylder de nødvendige krav (aktivitet, opløselighed, toksicitet, reaktivitet, stabilitet osv.). Når den er klaret, er den klar til forsendelse, der skal testes i den virkelige verden!


En lille allieret til en bæredygtig fremtid
Gær er ikke kun til at bage brød eller brygge øl med - det er et stærkt værktøj til at opbygge en bedre verden. På samme måde, som gær kan producere ethanol/alkohol, er forskere nu i stand til at bruge gær til at producere andre ting såsom medicin og bæredygtige materialer. Konstrueret gær kan også hjælpe med at rydde op i forurening og hjælpe os med at løse store problemer på smarte, naturlige måder.
Med videnskab og nysgerrighed kan vi fortsætte med at skabe en mere levedygtig verden ved hjælp af gærens potentiale.
Fik du alt med?
0 point